Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

De mooiste voorbeelden/ uitstralingen/ mogelijkheden/ opties en keuzes bij houten vlonders

Prachtige voorbeelden van houten vlonders | Buitenschrijnwerk

Houten vlonders zijn al lange tijd een populaire keuze voor het creëren van prachtige buitenruimtes. Of u nu een tuin, een terras, een balkon of een ander buitengebied heeft, houten vlonders voegen altijd een natuurlijke en warme uitstraling aan uw omgeving toe. Maar wat maakt houten vlonders nu zo speciaal? Buitenschrijnwerk helpt u graag door prachtige voorbeelden van houten vlonders te geven. Zo weet u precies wat het beste bij uw wensen en smaak past.  Op onze Homepagina leest u meer over onze bijzonder hoogwaardige en prachtig afgewerkte houten designproducten voor realistische prijzen.   (Om de privacy van onze klanten te waarborgen kunt u ons contacteren voor referenties.)

De verschillende uitstralingen die u met een houten vlonder kunt bereiken

Een houten vlonder biedt eindeloze mogelijkheden om de gewenste uitstraling te bereiken. Dit zijn enkele verschillende uitstralingen die u met uw nieuwe houten vlonder kunt realiseren:

 • Een natuurlijke en rustieke uitstraling: als u van warmte, charme en een landelijke omgeving houdt is een natuurlijke en rustieke uitstraling ideaal. Kies voor onbehandeld hout met een ruwe textuur en overweeg om het hout te laten vergrijzen voor een verweerde, natuurlijke look. Voeg enkele potten met wilde bloemen toe en plaats rustieke tuinmeubelen om de sfeer compleet te maken.
 • Een moderne en strakke uitstraling: als u voorkeur naar een moderne en strakke esthetiek uitgaat, kunt u met een houten vlonder nog steeds een eigentijdse uitstraling bereiken. Kies voor een houtsoort met een gladde afwerking, zoals teak of ipe. Deze houtsoorten hebben een natuurlijke glans en een uniforme kleur, waardoor ze perfect passen bij een moderne stijl. Overweeg ook om te werken met strakke lijnen en minimalistische meubels. Voeg enkele plantenbakken met siergrassen toe voor een vleugje groen en textuur.
 • Een tropische oase: als u een exotische sfeer in uw buitenruimte wilt creëren kunt u met een houten vlonder heel makkelijk een tropische oase tot leven brengen. Kies voor hardhoutsoorten die van nature een rijke en warme kleur hebben. Omring uw vlonder met weelderige tropische planten, zoals palmbomen en varens. Voeg enkele hangmatten of rotanstoelen toe voor ultieme ontspanning.
 • Scandinavische eenvoud: als u van een eenvoudige en minimalistische stijl houdt, is de Scandinavische uitstraling perfect voor uw nieuwe houten vlonder. Kies voor lichtgekleurd hout dat een natuurlijke, bleke uitstraling heeft. Houd het ontwerp eenvoudig en schoon, met strakke lijnen en minimale decoraties. Voeg enkele moderne buitenmeubelen toe, zoals stoelen en tafels van wit kunststof of metaal. Plaats enkele potten met strakke, groenblijvende planten voor een vleugje natuurlijke frisheid.

Kunt u wat extra advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Mogelijkheden van een houten vlonder

Naast de verschillende opties voor de uitstraling van uw nieuwe houten vlonder zijn er ook ontelbaar veel mogelijkheden voor de functie die een vlonder kan hebben. Dit zijn een aantal voorbeelden:

 • Een rustieke oase in de achtertuin: stel u een weelderig groene achtertuin voor met een rustieke houten vlonder dat perfect bij de natuurlijke omgeving past. Omringd door bloeiende bloemen en weelderige planten vormt de houten vlonder een uitnodigende ruimte om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht.
 • Luxe aan het water: voor degene die het geluk hebben om in de buurt van een meer, een vijver of de zee te wonen kan een houten vlonder een luxueuze toevoeging aan de waterkant zijn. Stel u voor dat u ’s ochtends wakker wordt en direct naar buiten kunt lopen om op uw houten vlonder van het uitzicht over het water te genieten!
 • Een uitbreiding van uw leefruimte: houten vlonders kunnen ook dienen als een uitbreiding van uw binnenruimte. Door uw woonkamer of keuken met een houten vlonder te verbinden creëert u een naadloze overgang naar buiten. Dit opent een wereld van mogelijkheden om te entertainen, te dineren of gewoon te genieten van het buitenleven.
 • Stijlvolle oplossingen voor kleine ruimtes: zelfs als u een klein balkon of terras heeft, kan een houten vlonder een elegant en stijlvol accent toevoegen. Met een slim ontwerp en de juiste keuze van houtsoorten kunnen houten vlonders kleine ruimtes tot prachtige buitenverblijven transformeren. Kies voor lichte houttinten om de ruimte groter te laten lijken en voeg enkele potten met bloemen of planten voor een vleugje groen toe.
 • Ontspannen bij het zwembad: wanneer u een zwembad in uw tuin heeft, geeft u dit met een aangrenzend vlonder een extra functionaliteit. Na een verfrissende duik kunt u namelijk meteen heerlijk zonnen op de naastgelegen houten vlonder.

Opties bij houten vlonders

Bij het kiezen van het juiste hout voor uw nieuwe houten vlonder is het belangrijk om te kijken naar de eigenschappen van verschillende hardhoutsoorten. Hardhout staat bekend om zijn sterkte, duurzaamheid en natuurlijk schoonheid, waardoor het een ideale keuze is voor vlonderconstructies die bestand moeten zijn tegen alle elementen. Buitenschrijnwerk werkt met de hardhoutsoorten afrormosia, ipe, teak, iroko, afzelia en padoek.

Heeft u al eens aan een mooie houten brugbuitenparket, een prachtige houten omheining of exclusieve houten buitenmeubels gedacht? Ook dat kan Buitenschrijnwerk voor u regelen!  

Keuzes bij houten vlonders

Bij het maken van keuzes voor uw houten vlonder is het belangrijk om uw persoonlijke voorkeuren, budget en de specifieke vereisten van uw buitenruimte in overweging te nemen. Zo houdt het niet op als u een houtsoort heeft gekozen, u moet ook over de nabehandeling van het hout nadenken. Het is namelijk essentieel om uw houten vlonder tegen vocht, insecten en Uv-straling te beschermen. U kunt voor behandeld hout kiezen dat al geïmpregneerd is met een beschermende stof, maar u kunt er ook voor kiezen om het hout zelf te behandelen met een beits of een olie. 

Vraag een offerte voor uw nieuwe houten vlonder aan

Veel gestelde vragen over houten vlonders

Hoe maak ik houten vlonders schoon?

Het beste schoonmaakmiddel voor een houten vlonder is groene zeep. Dit is een natuurlijk schoonmiddel dat mild voor het hout en effectief tegen vuil is. Gebruik op 5 liter warm water een halve kop groene zeep en verdeel dit mengsel over de vlonder. Laat het even intrekken en borstel overgebleven vuil met een borstel of bezem weg. Spoel de zeep vervolgens met schoon warm water van de planken af.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten vlonder voorkomen?

Om de groene aanslag op uw houten vlonder te voorkomen is het noodzakelijk dat u uw vlonder schoon en droog houdt. Dat betekent dat u regelmatig met een bezem bladeren en vuil van uw vlonder moet vegen en dat u niet over de vlonder kunt lopen als de planken nat zijn geworden. Als u iets morst, moet u dit met warm water en borstel zo snel mogelijk verwijderen. Spoel het met zuiver water na en laat deze plek goed drogen voor u er overheen loopt.

Hoe kan ik mijn houten vlonders het beste behandelen?

Als u helemaal niets aan uw vlonder doet, zal deze door vuil en groene aanslag snel lelijk worden. Zo zorgt u voor een vlonder dat jarenlang mooi blijft:                                                          

 • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw vlonder;
 • Maak uw vlonder twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
 • Laat uw vlonder na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten vlonder glad?

Groene aanslag door mos en algen kan ervoor zorgen dat uw vlonder glad wordt. Om dit te voorkomen moet u regelmatig de bladeren en eventueel vuil van uw vlonder vegen. Zorg er ook voor dat u het meteen met warm water schoonmaakt als u met wijn, fruitsap of frisdrank morst. Loop alleen over uw vlonder als het volledig droog is.

Wat zijn de nadelen van een houten vlonder?

Een houten vlonder heeft alleen nadelen als u voor een inferieure houtsoort heeft gekozen. In dat geval gaan de planken onherroepelijk uitzetten, krimpen en hol, bol of scheef trekken. Buitenschrijnwerk adviseert u graag over de mogelijkheden van kwalitatief hoge hardhoutsoorten zodat u niet met deze nadelen te maken zult krijgen.

Welk hout is geschikt voor een vlonder?

De houtsoorten die Buitenschrijnwerk gebruikt zijn foutloos eerste klas hardhout dat tevens in alle gevallen volledig kwartiers is gezaagd. Het is dus geen dosse hout zoals u bij veel van onze conculega’s zult treffen, dit is hout dat op relatief korte termijn zal gaan scheuren en splijten. 

Wat is het beste hout voor een vlonder?

Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen vlonder aan: Afrormosia, Afzelia, Iroko, Padoek, Ipe, Natuurgekapt teak. De houtsoorten die wij gebruiken zijn te allen tijde kwartiers gezaagd en natuurlijk gedroogd bij een maximale relatieve luchtvochtigheid van 16%. Dit maakt ons hout ontzettend stabiel en dat is dan ook de reden waarom Buitenschrijnwerk 25 jaar garantie op afgeleverde houten vlonders geeft.

Waar kan ik een houten vlonder kopen?

U kunt het beste een houten vlonder bij een professionele aannemer kopen. De vlonder wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw vlonder kunt genieten.

Wat kost een hardhouten vlonder per m2?

De prijzen voor een hardhouten vlonder lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Padoek is bijvoorbeeld het goedkoopste hardhout waar we mee werken, maar afrormosia of teak is een stuk duurder. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Welke onderregels horen er onder een houten vlonder?

Onderregels zijn een essentieel onderdeel van een houten vlonder, dit zijn de balken waar de vlonderplanken op worden bevestigd. Doorgaans wordt er voor onderregels de kopmaat van 45 x 70 mm gebruikt. Mocht het nu zijn dat de vlonder veel gewicht moet gaan dragen, dan is het beter om een kopmaat van 50 x 100 mm aan te houden.

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden